Grikiai - priesmėlių karaliai

1/1
Teksto dydis:

Kai kalba pakrypsta apie grikius, visada pabrėžiamos jų savybės: ir maistas, ir vaistas. Grikiai – labai geras priešsėlis visoms kultūroms. Jie puikiai stelbia piktžoles. Po jų dirva būna švari ir puri. Šiuo metu Lietuvoje auginama apie 25 tūkst. ha grikių. Didžiausią plotą Lietuvoje (daugiau kaip 300 ha) šiemet turi užsėjusi Kėdainių rajono Pajieslio žemės ūkio bendrovė (ŽŪB).

Pajieslio ŽŪB palyginti nėra didelė: ji valdo daugiau kaip 1100 ha žemės. Verčiasi augalininkys- te – augina žieminius ir vasarinius kviečius, miežius, vasarinius rapsus ir, žinoma, grikius. – Turime daugiau nei 200 hektarų priesmėlių, – aprodydamas grikių plantacijas, aiškino ŽŪB agronomas Jonas Pacevičius. – Tokiose dirvose, ypaš sausringais metais, kitos kultūros atseikėja gana menką derlių. Tad grikiai pas mus kasmet pasiteisina.

Pajieslio ŽŪB grikius su petraukomis augina penkerius metus. Pernai jais buvo užbėrusi 220 ha plotą. Vidutiniškai iš hektaro gavo 1,6 t išvalytų ir iki 14 proc. drėgnumo išdžiovintų grūdų. Būtent tokie grūdai ir tinka grikių kruopoms gaminti.

– Paskaičiavome, kad nuostolių tikrai neturėjome, – sakė J. Pacevičius. – Mat grikiams auginti daug išlaidų nereikia: pakanka suarti dirvą, ją sukultivuoti, įterpti sėklą (iki 100 kg/ha) kartu su nedideliu kiekiu azoto, prieš sudygimą nupurkšti specialiu herbicidu ir viskas, – lauki, kol derlius subręs.

Pajieslio ŽŪB, augindama tokius didelius grikių plotus, dažniausiai pasikliauja Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro (LAMMC) Perlojos bandymų stoties mokslininkų darbų rezultatais. Daug vertingų patarimų pateikia ir privatus šalies konsultantas Ruslanas Kolomakas. Būtent jis patarė, kokias veisles tikslinga auginti Pajieslyje. Tarp jų ir lietuvišką ‘Vokę‘.

– Šiais metais padidinti grikių plotus patarė mūsų ūkio savininkai – bendrovė „Galinta ir partneriai“, – tęsė agronomas. – Jie turi grikių kruopų gamybos įmonę ir prekiauja šiuo vertingu produktu.

Grikių laukai – nuostabios ganyklos bitėms, kurios suneša daug vertingo medaus garsiesiems to krašto bitininkams. Apdulkinti grikių žiedus tiesiog būtina, nes antraip derlius būtų labai menkas. Todėl ateityje Pajieslio ŽŪB planuoja verstis ir bitininkyste. Jau turi specialistą. Šiuo metu spėriai gaminami aviliai.

Kol kas Pajieslio ŽŪB dar nenukirto nė vieno hektaro grikių.

– Jei orai stipriai nesubjurs, juos bus galima pradėti doroti po geros savaitės, – praėjusį penktadienį lankantis Pajieslyje, teigė čia atvykęs konsultantas R. Kolomakas. Pernai bendrovė paskutinius grikių hektarus nukūlė spalio viduryje.

Man patikoNeblogaiMan nepatiko